Kansallispukupäivä

Tänään on *Kansallispukupäivä*

Kansallispuku on juhlatilaisuuksissa käytettävä kansanpuku tai sen mukaelma. Kansallispuvut nykykäyttöön koottuja uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Alkuperäiset asut ovat 1700- ja 1800-luvulla.” (sanoo Wikipedia)

Suomessa kansallispukua käytetään nykyisin todella harvoin. Eikä suurella osalla suomalaisista edes ole kansallispukua. Aiemmin ajateltiin, että kansallispuvun tulee olla oman kotiseudun puku, mutta myöhemmin on yleistynyt tapa valita puku enemmänkin oman mieltymyksen mukaan. Suomalaisten kansallispukujen esittely löytyy: http://www.kansallispuvut.fi

Suomen täyttäessä 100 vuotta, julkaistiin erityinen Suomi Puku, joka näkyy kuvassa. ”Suomi Puku on kansallispuku tyyppinen juhlapuku joka sopii kaiken ikäiselle, nuorille ja vanhoille. Suomi Puku on ajaton puku jonka malli ei vanhene.”
Suomi Puvun esittely kuvineen löytyy:  http://www.suomipuku.fi

Muinaispuvut ovat hautalöytöjen pohjalta tehtyjä pukujen ennallistuksia eli rekonstruktioita.
Muinaispukuja käytetään niin erilaisina esiintymisasuona, mutta nykyisin myös juhlapukuna.
Muinaispukujen kuvat ja esittely (sekä vuokraus): https://www.kalevalaistennaistenliitto.fi/muinaispuvut/

🍀 Minulla on ollut kansallispuku (Häme), mutta aikanaan annoin sen ihmiselle, jolla oli sille enemmän käyttöä. Mutta, minulla on kansallispukuun liittyen kaksikin muistoa:

🦢 Sain kauan sitten olla mukana Norjassa Kansallispäivän (17.5.) juhlinnassa. Siinä oli kolme asiaa, jotka kiinnittivät erityisesti huomioni:

  • Juhlaan osallistuivat kaikenikäiset.
  • Juhlan ilme kokonaisuutena oli iloinen, positiivinen ja sopivalla tavalla rento.
  • Valtaosalla väestä oli yllään kansallispuku! Jopa lapsista monella, mutta nuorista ja aikuisista suurimmalla osalla.  Norjassahan kansallispuku on usein rippilahja.

🦢 Kauan sitten sain myös olla mukana Pohjoismaisessa Nordlek-tapahtumassa Tanskassa. Nordlek on kansantanssin ja kansanmusiikin suurtapahtuma.
Tapahtuma oli keskikesällä ja Pohjoismaista tulleilla esiintyjillä oli kaikilla yllään oma kansallispukunsa. Pukujen kirjo oli upeaa katsottavaa, mutta… kesäinen helle ei ollut kaikille sopiva kansallispuku päällä.  Erityisesti Grönlannista tulleiden eskimoiden asut olivat aivan toisenlaiseen säähän kuuluvia.
Juhla sai ikävän lopun varsin pian, sillä esiintyjiä alkoi pyörtyä kuumuudessa yhä enemmän. En koskaan unohda, kun ambulanssit kiersivät juoksurataa (esiintyjät olivat urheilukentän keskinurmella) ja lopulta kuulutettiin sairaalan määrännen tilaisuuden lopetettavaksi säätilan takia.

Minä soisin kovasti kansallispukujen käytön lisääntyvän! Ne kun sopivat kaikenlaisiin tilaisuuksiin.

❓❓ Onko sinulla kansallispukua, Suomi Pukua tai muinaispukua tai oletko sellaista koskaan käyttänyt?  Jos vastaat ”kyllä”, kerrothan, millainen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s