Hoivakotipäivä


Tänään on *Hoivakotipäivä*. Hoivakoteja on todella monenlaisia ja monentasoisia – ainakin, jos uutisista asiaa seuraa. En ota siihen enempää kantaa, mutta sitä olen ajatellut, miksi niin monissa hoivakodeissa elämä on tasapaksua menoa päivästä toiseen. Iäkkäätkin ihmiset kaipaavat piristystä, hassuttelua ja tunnetta, että ollaan menossa mukana!

Luin hauskan jutun hoivakodin ’Tatuointeja ja viinaa’-päivästä. Hoivakodin asukkaat saivat haluamansa ”tatuoinnin” eli ihoon siirrettävän väliaikaisen tatuoinnin ja sillä aikaa, kun kuvaa laitettiin, he saivat nauttia juotavaa. Juotavan laadusta en tiedä.  Jutun mukaan asukkaat olivat todella innoissaan saadessaan valita kuvaa tatuointiinsa ja koko tapahtumasta oltiin iloisia. Juttu löytyy TÄÄLTÄ.


Hoivakoteja tarvitaan – kyllä. Minusta kuitenkin olisi mukavaa, jos olisi enemmän tarjolla pieniä yksiköitä. Olen lukenut esim. vanhaan maalaistaloon tehdystä ”hoivakodista”. Oikeasti kyse on siitä, että vanhaan maalaistaloon on otettu asumaan muutama ikäihminen. He maksavat asumisestaan ja ylläpidosta kohtuullisen korvauksen, mutta he eivät laitostu. Tähän vaikuttaa mahdollisuus osallistua tilan elämään ja toimiin omien voimien ja kiinnostuksen mukaan. He ovat tavallaan alivuokralaisia esim, puolihoidolla, mutta ilman lääketieteellisiä palveluja. Tällainen voisi olla merkittävä asia toisaalta monelle ikäihmiselle, mutta myös maatilalle. Varsinkin, jos lähinaapureiden kanssa tekisi yhteistyötä vaikka virkitysjuttujen yms. merkeissä.  Kaikki ikäihmiset eivät toki halua maalle asumaan, mutta kaikille ei myöskään kaupunki ole tärkeä paikka.

Tuosta tuli vielä mieleen, jotta maatilalle voisi pystyttää muutaman minimökin joita vuokrattaisiin ikäihmisille pysyvään asumiseen. Sitten voisi sopia erikseen ostettavista palveluista (esim. ruoka, pyykki, sauna jne.) tarpeen mukaan. Tämä tarjoaisi omaa rauhaa niille, jotka sitä kaipaavat, mutta samalla mahdollisuuden kuulua yhteisöön ja saada tarvittavia palveluja.

❓❓ Mitäs tuumaat asiasta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s