Mielenkiintoinen koe


Norjassa on tehty mielenkiintoinen koe koskien tuulivoimaloita ja lintukuolemien ehkäisemistä niiden yhteydessä:  Tutkijat maalasivat yhden lavan mustaksi ja havaitsivat, että ”lintujen törmäyskuolemat vähenivät peräti 70 prosenttia vuosittain. Vertailua tehtiin muun muassa vuodesta 2006 seitsemän vuoden aikana kerättyihin aineistoihin lintukuolemista.” Uutisten mukaan merikotkien törmäyskuolemat tuolla koealueella loppuivat kokonaan. Suomessa merikotka on usein se lintu, joka törmää tuulivoimalaan.
Saksassa on uutispalvelun mukaan etsitty sopivaa väriä lapoihin lintukuolemien ehkäisemiseksi. Ihmisiä tuntuu häiritsevän vähiten harmaa väri.  Ainakin kuvien mukaan Yhdysvalloissa tuulivoimaloiden lapoihin maalataan punaisia raitoja.

Tätä asiaa jäin pohtimaan, kun juuri on alkanut lintujen syysmuutto. Jospa Suomessa kokeiltaisiin (tumman)sinisiä lapoja… miten mahtaisivat linnut ne havaita? Olisiko tästä apua lintukuolemien vähentämiseksi?

Uutinen löytyy:  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/2bb3c751-190b-46cc-b7f4-745fd1b3b29d?

Yksi kommentti artikkeliin ”Mielenkiintoinen koe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s