Itsemurhien ehkäisypäivä

Tänään on kansainvälinen *Itsemurhien ehkäisypäivä*. 🕯🕯🕯 Niin surullista on, että ihminen ajautuu tilanteeseen, jossa ei näe muuta vaihtoehtoa kuin päättää elonpolkunsa oman käden kautta. 😥

En koskaan unohda erästä vuorokautta vuosikymmeniä sitten. Eräs tuttuni soitti minulle puolenyön jälkeen. Puhuimme kolmisen tuntia. Hän totesi: ”Minulla on kaksi vaihtoehtoa; tulla uskoon tai tappaa itseni. Oikeasti ensimmäinen ei edes ole vaihtoehto.” Tämän jälkeen hän sulki puhelimen, eikä enää vastannut. Seuraavana päivänä kerrottiin uutisissa, että nuori nainen ajoi suoralla tiellä täyttä vauhtia rekan eteen… Jäljelle jäi murskaantunut nuori nainen, kasa romua ja järkyttynyt rekkakuski.
En voi tuomita ketään, mutta aina toivon, ettei näissä kaameissa hetkissä sotkettaisi tilanteeseen muita.

Vuoden 2018 aikana itsemurhia tehtiin 810 ja arvio itsemurhayrityksistä liikkuu 1000-2000 välillä. Ikävä kyllä tänä keväänä itsemurhien määrä on kääntynyt kasvuun. Tähän syyksi on arvioitu koronan tuomia lisärasitteita monen elämälle.

👉 NYT, juuri nyt, on tärkeää huomioida lähellämme elävien ihmisten tilanne. Tarvitseeko joku apua? Voimmeko me jollain tavalla auttaa vai onko ammattiapu tarpeen? Tutustu Mielenterveysseuran Itsemurhien ehkäisy-sivustoon.
Muistetaan myös:  Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7.

2 kommenttia artikkeliin ”Itsemurhien ehkäisypäivä

  1. Yhe tutu poika teki itsemurhan vuosi sitte 30 vuotiaanaa. Viikko sitte aloi lukemaa kirjaa, joka kertoo koulukiusaamisesta, jonka seurauksena nuori tyttö teki itsemurhan, ei tullu rippijuhlia, tuli hautajaiset. Toine samatyyline kirja kertoo teinistä ja naishenkilöstä, oottaa lukemista, kolmas kirja varauksessa kirjastossa.

    1. Nää ovat aina vaikeita asioita, mutta itsekin nuorisotyötä tehneenä koen, että meillä kiinnitetään liian vähän huomiota ennaltaehkäisevään työhön. On paljon halvempaa antaa tukea, neuvoja ja rinnallakulkijaa vaikeuksien alkuvaiheessa kuin hoitaa masentunutta. Nyt hoidetaan – ja vielä pitkällä viiveellä – nuoria masentuneita ja se maksaa.

      Pitää voida kysyä toiselta: ”Miten voit?” sen turhanpäiväisen: ”Mitä kuuluu”-kysymyksen asemasta. On myös valtavan tärkeää jo pienestä pitäen oppia, että ongelmista voi puhua. Jokaisella pitäisi olla edes yksi luottohenkilö, jonka kanssa voi puhua kaikesta. Se voi olla kuka tahansa aikuinenkin. Monessa asiassa jo turvallisen aikuisen kanssa käyty keskustelu auttaa tilanteesta eteenpäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s