Kohteliaasti puhelimessa


Aivan liian usein kuulee jonkun puhelun päätyttyä: ”Olipa hän töykeä” tai vastaavaa. Kun puhelimesta on tullut jokapäivän väline, tuntuu välillä, että sen myötä ovat alkeellisimmatkin käytöstavat unohtuneet.
Tänään päivän teemana on *Kohteliaasti puhelimessa*. Laitan tähän muutaman olennaisen asian aiheesta ja linkin Kielikellon sivulle, jossa asiasta enemmän.

 • Vastaa puheluun nimelläsi, on yleinen ohje. Nykyisin moni on tallentanut tuttujen numerot ja soiton tullessa näkyy soittajan nimi (usein myös kuva). Silloin riittää tervehtiminen omalla tavalla esim. Hei, Maija…
 • Jos sinä olet soittaja, on hyvä sanoa nimesi, ellet ole varma, että soiton vastaanottaja näkee, kuka soittaa. Ei kannata luottaa, että äänestä kyllä tuntee. Joillakin voi olla puhelimessa kovin samanlainen ääni ja sillon voi tapahtua pahoja mokia…
 • Minun mielestä on myös kohteliasta kysyä, onko sopiva hetki puhua. Moni vastaa aina puheluihin, koska joko numero ei ole ollut tallennettuna, käyttäjä käyttää juuri handsfreetä eikä näe soittajan numeroa tai pitää yleisesti tapana vastata aina. Aina ei kuitenkaan ole sopiva hetki jaaritella niitä näitä. Soittajan tulee osata tiivistää tärkeä / kiireellinen asia todella lyhyeksi, jos toisella on kiire. Vähemmän kiireisen asian osalta voi pyytää toista soittamaan, kun hänellä on sopiva hetki.
 • Joskus puhelun halutaan kuuluvan koko läsnäolevalle joukolle. Sillon on todella tärkeää kertoa soittajalle (tai keskustelukumppanille, jos sinä soitat), että laitat kaiuttimen päälle. Näin keskustelukumppani osaa ajatella, mitä kannattaa puhua isommalle joukolle.
 • Jos puhut (onko pakko?) julkisissa tiloissa, muista aina, että puhelusi kuulee moni muukin.
  ⚠ Minä olen muutaman kerran pitkänmatkan bussissa joutunut kuulemaan oikealla nimellä kerrotuista seksiseikkailuista, salaisista tapaamisista ja jopa virkavirheen määrässä sosiaalialan työntekijän pohdiskelua jonkun kanssa perhe x:n asioista (tämän kyllä lopetin sanomalla puhujalle: Sinulla on vaitiolovelvollisuus ja nyt koko bussin väki kuulee kaiken puhumasi.)
 • On hyvä huomioida, että maailmalla (joissain paikoissa Suomessakin) on esim. ravintoloissa kännykänkäyttö kielletty.
 • Kun olet jonkun kanssa tapaamassa häntä, pidä kännykkä pois näkyvistä ja mielellään äänettömällä. Älä ainakaan ala viestiä muiden kanssa tai puhua puhelimessa muuten kuin hätätilanteessa.
  ⚠ Minä olen muutaman kerran lähtenyt tapaamisesta, jossa toinen kaiken aikaa viesti jonkun muun kanssa ”tässä samalla”. Kerroin, että on reilumpaa hänen jakaa aikansa sen toisen kanssa kuin olla olevinaan läsnä oikeastaan kummallekaan meistä. Mielestäni kaverille voi sanoa, että nyt juuri on varattu, mutta ottaa yhteyttä myöhemmin.
 • Puhelimessa ei kannata huutaa, eikä käyttää ilkeää kieltä. Ei edes ”se oli tsoukki”-toteamuksella. Jos emme käytä videopuhelua, ei keskustelukumppani näe ilmeitä ja sillon on vaikeampi päätellä, oliko sanoja tosissaan vai ei.
 • Aito, kohtelias ja ystävällinen tapa puhua puhelimessa on hyvien tapojen mukaista.

👉 Kielikello: Miten puhua puhelimessa? 

🤩 Iloitaan siitä, että voimme soittaa toisille ja toimitaan soittaessa positiivisella tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s