Mene uimaan!


Näillä helteillä ei monellekaan tarvitse sanoa: Mene uimaan! Lähes kaikki, joilla se mahdollisuus on, myös sen toteuttavat. Hyvä niin 👍.

Minä olen sitä mieltä, että uimataito on kansalaisen perustaito. Jo heti peruskoulun alaluokilla tulee varmistaa, että jokainen lapsi osaa uida. Koulun opetussuunnitelmassa tulee olla tilaa uintitunneille! Uintihan on useimmille mieluista ja samalla tehokasta liikunntaa. Sitäpaitsi, koskaan ei voi tietää, koska uintitaitoa tarvitsee oman tai jonkun toisen hengen pelastamiseksi.

🍀   Lapsena, kun olin sairastunut ja liikkuminen oli vaikeaa, minut vietiin muutaman kuukauden ajaksi kuntoutuslaitokselle. Yhtenä osana oli uinti. Muistan yhä, kun uimaopettaja (valvoja) sanoi minulle: ”Älä anna vammasi rajoittaa uintia, sillä voit tehdä oman tapasi uida.” Niinpä kehitin ihan oman uintityylin ja sillä olen pärjännyt. Ulkovesille menen todella harvoin, sillä vammautunut jalkani ei siedä yhtään kylmää. Hallissa kävin aiemmin säännöllisesti. Nykyisin käyn harvemmin edes hallissa, sillä saan herkästi krampin jalkaan ja se ei ole mukavaa.
😯  Minä olen myös se hallin häirikkö, joka ui vain altaan reunan lähellä (=en noudata ohjetta kiertää reunarataa ja sitten kakkos- tai jopa kolmosrataa). Tämä ihan vaan siksi, että olen muutaman kerran krampin tullessa ollut ihan oikeasti pulassa. Muut vaan eivät sitä tiedä ja palaute on välillä aikalailla rumia sanoja. Olen opetellut sulkemaan korvani niiltä, silä henkeni on minulle arvokkaampi.

🏊‍♀️🏊‍♂️  Tänään puhun uimisesta, koska on *Mene uimaan*-päivä.

5 kommenttia artikkeliin ”Mene uimaan!

 1. Kakarana pulikoitiin päiväkaudet järvessä. Kun monet nyt asuu kerrostaloissa kivihelvetissä, siellä ei pulikoida missään. Onnekkaita kakarat, joilla on uimapaikka lähellä.
  Olen samaa mieltä uimaopetuksesta. Sen pitäisi olla kaikille pakollinen. Aikuiset uimataidottomat aikuisten uimakouluun! Moni hukkuminen jäisi pois, kun osattaisiin uida.

 2. Täällä yksi vesikauhuinen, joka ei ole koskaan oppinut uimaan. Lapsuudessa oli vain yksi vähän isompi savikaivo, jossa kylän muksut kävivät uimassa. Itse meinasin alle kouluikäisenä hukkua sinne enkä sen jälkeen enää yrittänytkään veteen.

  Uimahalli tuli, kun olin yläasteella. En koskaan mennyt jumppatunnilla uimahalliin, koska en kehdannut tunnustaa, etten osannut uida. ”Sattui” aina olemaan menkat uintipäivinä…

  Nyt vanhana olen muutaman kerran käynyt aikuisten uimakoulussa, mutta eipä minusta uimaria tullut. Tai olisin ehkä voinut yrittää jatkaa harjoituksia, jos mies olisi suostunut lähtemään mun kanssa. Yksin en kehdannut enkä oikein uskaltanutkaan.

  1. Ymmärrän kyllä, etteivät kaikki osaa uida. Tuosta aikuisten uimakoulusta tuli mieleen, jotta oisko sinulla ketään muuta tuttua kuin miehesi, joka voisi lähteä kanssasi jatkamaan uinninopettelua? Uiminen kun on lopulta hirmuisen hyvää liikuntaa ja virkistävää.
   Minulle on huomauteltu tavastani uida, kun se ei ole mikään virallinen uimatyyli. No, se nyt on aivan yks ja sama, mitä muut asiasta ajattelee! Pysyn pinnalla ja pääsen eteenpäin, joten se riittää minulle 👍. Uimataidon merkitys korostui, kun aikanaan putosin (tai oikeastaan minut tönäistiin) korkealta laivalaiturilta veteen. Sen jälkeen opettelin tämän oman tyylini ja aikuisena kävin aiemmin joka viikko uimassa hallissa. Pitäisi varmaan uudelleen aloittaa tuo harrastus, kun hallikin on aika lähellä.

   Askel kerrallaan harjoituksia ja pian huomaat onnistuvasi. Pitää hokea itselleen (niin tyhmältä kuin se saattaakin kuulostaa): Minä onnistun!

   1. Itse asiassa se on sen verran arka ja hävettävä asia, ettei niin läheistä ole ketään, jota haluaisin pyytää mukaan. Olen tyytynyt siihen, ettei minusta tullut uimaria. Vuokko ui minunkin edestäni 😀

    1. No, no; ei asiassa ole mitään hävettävää! Suomessa on paljon uimataidottomia aikuisia. Mutta, ei toki ketään voi pakottaakaan. Uinti vain on terveydelle hyvä harrastus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s