Opeta säästämään


Päivän teema voi olla vähän haasteellinen: Opeta lapsesi säästämään. Aikana, jolloin moni ajattelee, että pitää saada kaikki nyt heti, on vaikea opetella ensin säästämään ja sitten vasta tekemään hankintoja.
Näin Kuluttajaliiton sivuilla hyvät vinkit: 14 keinoa opettaa lapsille rahan arvoa.  Kun lapsi ymmärtää rahan arvon, säästämiseenkin tulee toisenlainen asenne. On tositärkeää, että jo pienikin lapsi ymmärtää, ettei kaikkea vaan voi saada…

Tulee mieleen esimerkki toisenlaisen toiminnan seurauksista: juttelin useammankin eri nuoren kanssa (erikseen) työstä ja palkasta. Näillä nuorilla (olivat tottuneet saamaan kotoa kaiken haluamansa ja ilman vastiketta) oli täysin epärealistinen käsitys palkoista. Tilanne oli tullut eteen harjoittelupaikkaa hakiessa. Kun harjoittelupaikasta oli luvattu alle 2000€/kk (mikä on hyvä palkka täysin ilman koulutusta olevalle), olivat nuoret ilmoittaneet, etteivät he mihinkään orjatyöhön lähde. Kysyin sitten, paljonko he uskovat saavansa palkkaa. Vastaus tuli heti: vähintään 3000€/kk käteen (!) ja työaika enintään 6h/pv. Eräs heistä ilmoitti heti, ettei hän mene koskaan töihin tuota vähemmällä.
Asiasta on kulunut vuosia, enkä tiedä, onko hän töissä vai missä. Tuohon tavoitteeseen kouluttamattoman (harvan koulutetunkaan) kohdalla ei päästä. On välttätämöntä, että jo lapsena oppii ymmärtämään, mikä on rahallisesti mahdollista ja mikä ei.

💰 Säästämisen avulla voi saavuttaa tavoitteita, mutta ensin se säästäminen.

4 kommenttia artikkeliin ”Opeta säästämään

 1. Ku tyttäret ol pienii, annettii pien viikkoraha, sen sai käyttää niiku tahto. Vanhemp sääst suurimma osa, sai lp-levy hinna kassaa, nuoremp käytti suurimma osa kesäl jäätelöö, talvel karkkeihi, mut ain jäi vähä säästöökii. Töihi ei patistettu, mut ite tahtoit männä, ottiit vastaa kaik pienimmätkii työt.Vanhemp tyttö hyväpalkkases ammatis Tampereel, nuoremp assuu tääl lähel, seuraa miu jalajälkii eli o kaupatätin. Molemmil vävyil hyvät vakituiset työt, kaik ovat centivenyttäijii. Ei oo moittimista lapselapsiikaa tekemisis, tärkeimpän koulukäynti. Mies ain sannoo : ei ne suuret tulot, vaa pienet menot 🙂

  1. Kun lapsena oppii, että säästämällä pääsee tavoitteeseensa paremmin, osaa sen aikuisenakin.
   Viikkorahakäytäntöjäkin on monenlaisia. Osalla rahan saa ”automaattisesti” ja sillä voi tehdä mitä tahtoo. Osalla rahan edellytys on jonkun / joidenkin pienten tehtävien suorittaminen. On myös koteja, joissa raha on vähän isompi, mutta sillä pitää sitten hoitaa tietyt hankinnatkin. Jokainen tavallaan.

 2. Tässä mä oon onnistunut vain puolittain. Tytär hallitsee rahankäyttönsä, mutta poika on ollut aina hetikaikkitännemullenyt-tyyppi. Paitsi nyt on kolmikymppisenä viisastunut sen verran, että on avannut säästötilin, jonne menee joka palkasta 50,-. On edes jotain hätävaraa.

  1. Nämä on niitä persoonakysymyksiäkin osittain. Toisen on helppo vähän odottaa ja saada sitten kerralla omaksi, toisen pitää saada kaikki heti ja hänon sitten herkästi velkavankeudessa.
   Minä olen huomannut ainakin sen, että arvostus tavaraa kohtaan on suurempi, kun sen eteen on joutunut vähän kipristelemäänkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s