Kyllä pistää miettimään

Kyllä pisti miettimään, kun luin uutismaailmasta: ”Euroopan tasolla on laskettu, että jos kaikki käyttäisivät puhelimiaan vuoden pidempään, se leikkaisi päästöjä vuodessa kahdella miljoonalla tonnilla vuoteen 2030. Määrä vastaisi sitä, että teillä olisi miljoona autoa vähemmän.”
Suomalainen käyttää älypuhelintaan keskimäärin kaksi (2) vuotta! Euroopassa käytetään älypuhelinta keskimäärin kolme (3) vuotta. Nyt asiaa on laskettu, että mikäli älypuhelimen käyttäjät lisäisivät puhelimensa käyttöaikaa vuodella, se vastaisi vuoteen 2030 mennessä päästöjen leikkaamisessa miljoonan auton päästöjä!

❓ Nyt minä kysyn: Siis että MITÄ? On juuri oikea aika ympäristöväen ja kaikkien muidenkin tarttua tähän asiaan! Yleisesti nimenomaan autoilijat ovat monen mielestä suurin päästöjen tuottajataho. Tuo puhelinjuttu oli kyllä herättelevä, sillä puhelimia tosiaan moni vaihtaa jatkuvasti. Jokaiseen uuteen puhelimeen tarvitaan aikamoinen määrä erilaista materiaalia, jonka tuottaminen on myös ympäristökysymys. Olen ennenkin sanonut, että näissä päästöasioissa pitää katsoa muutakin kuin liikennettä. Tässä yksi hyvä esimerkki! Emme tarvitse parin vuoden (jotkut vuoden) välein uutta puhelinta. Kun sitten on sen uuden aika, viedään vanha tyhjennettynä (!) kierrätykseen, josta teollisuus saa osan materiaaleista uudelleenkäyttöön.
En ymmärrä uuden puhelimen tuomaa statusarvoa (kuulemma kaverit arvostavat enemmän – sanovat muuten ihan aikuiset!)…  On aika tehdä yksilön oma ympäristöteko ja käyttää älypuhelinta edes sen vuoden pidempään!

📱 Oma puhelimeni on nyt vasta vajaan vuoden. Hankittu, koska edellinen alkoi oikkuilla yli neljän (4) vuoden käytön jälkeen. Minulle puhelin on väline yhteydenpitoon ja jossain määrin asiointiin, mutta siihen kaikkeen riittää tuo halvempikin versio ilman kaikenlaista hilavitkutinhömppäpömppää.

👉 Uutisjuttu löytyy TÄÄLTÄ.

3 kommenttia artikkeliin ”Kyllä pistää miettimään

  1. Herrat haluaa autoilijat pois häiritsemästä kulkemisiaan. Sieltä takapenkiltä on hauskempi katsoa vapaata tietä. Kolme vuotta vanha kännykkä on niin vanhanaikainen herrojen ja narrien käsissä. Lapsellista touhua koko kulutushysteria.

  2. Kumpa kaikki ajattelisivatkin tätä ympäristön kannalta. Valitettava tosiasia on myös se, et puhelimet tehdään kestämään vain määrätty aika, jotta ihmiset joutuvat ostamaan uuden. Itse ostan uuden vasta, kun vanha ei enää pelitä sellaisessa käytössä, kun se itselle tarpeen ja usein raja huojuu siinä knaftissa kolmessa vuodessa…

    1. Sinäpä sen sanoit! Puhelimet tehdään usein kertakäyttötavaraksi ja sen mukaisesti moni niitä käyttääkin. Tosin, tiedän monia, joiden tulee hankkia uutuuspuhelin heti, kun sen saa, ja asia on näyttävästi myös julkaistava.
      Mulle kelpaa vanha puhelin siihen asti, kun se toimii toivotulla tavalla. Korjaamiseen vaan ei nykyisin juuri kannata mennä, kun se maksaa uuden verran.
      Yksi hyvä juttu on toi magneettipäinen laturinjohto. Ei tartte tökkiä laitteen sisään johtoa ja näin homma on paremmin hanskassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s