Tahdon Norjaan!

Tänään on taas sellainen päivä, että mieli huutaa: Tahdon Norjaan
Syy tähän löytyy kahdestakin asiasta: Netissä törmäsin juttuun ”Norja on täynnä upeita luontokohteita” ja ihana kampaajani innostui keskustelustamme aiheena… no, se Norja.  Vaikka olen siellä paljon käynyt, en voi (enkä edes halua) vastustaa Norjan kutsua.  Kesäkuu olisi oivallinen aika asialle…

Mainitsemassani jutussa kerrotaan seuraavien viiden olevan Norjan parhaat luontokohteet:


Trolltunga (peikonkieli) on suosittu nähtävyys Bergenin lähellä.  Pakko sanoa, että minä en ole siellä käynyt, sillä fysiikkani ei kestä. ”Kohde sijaitsee 1 100 metrissä merenpinnan yläpuolella ja sinne päästäkseen on vaellettava ensin 10–12 tunnin matka, jonka aikana nousua on noin 900 metriä.”


Vaihtoehdoksi tälle minä laittaisin Preikestolen-kallion. Kerran olen käynyt ja nykyfysiikka ei kyllä sitä aika rankkaa ja osittain kivikkoista reittiä kestäisi. ”Polku on vain 3,8 kilometrin mittainen, mutta lyhyeltä kuulostavan matkan ei kannata antaa hämätä. Hostelli on noin 270 metrin korkeudella merenpinnasta ja kieleke 604 metrin korkeudella – eli nousua kertyy kokonaiset 330 metriä (itse asiassa korkeuserometrejä kertyy noin 500, sillä toki polku kulkee välillä alaskin päin).”


Palataanpa jutun suosituksiin. Seuraavana ovat Lofootit. Saariryhmä, jossa on pieniä kyliä, teitä vuorten ja vuonojen välissä, paljon turistimajoituspaikkoja ja turistipalveluja sekä niin ihania ihmisiä 💖.  Jos vaikka tänne taas seuraavaksi?


Geiranger, tuo pieni kylä sijaitsee vuorten keskellä vuonon pohjukassa. Geirangeriin matkatessa (omalla autolla tai vaikka moottoripyörällä mennessä) kannattaa ylhäällä vuorella poiketa Dalsnibba-vuorelle katsomaan näkymää, jota ei voi koskaan unohtaa. Ainakin, jos sää on selkeä…
Sitten pudotellaan rauhassa serpentiinitietä alas kylään. Matkaa jatketaan joko Trollstigen eli peikkotietä vuorille tai lautalla Geirangervuonoa Ålesundiin. Vuonomatkalla opas kertoo mm. putouksista, joiden kerrotaan olevan 7 sisarusta+kosija…

Tosikauan sitten menin Geirangeriin ”pompannapilla” (Fiat 600) heinäkuussa… Ylhäällä vuorella Dalsnibbanin parkkipaikalla tuli sitten herätys: satoi lunta. Lunta, heinäkuussa, kun piti lähteä serpentiinitietä alas Geirangerin kylään. Autossa tietysti kesärenkaat.  Pikkasen hirvitti, mutta niin vaan mentiin ja selvittiin ☺


Lovatnet tarjoaa häikäisevän kauniin järvimaiseman. ”Järven erikoinen väri on saven ja kivien ansiota, sillä ne saavat järviveden näyttämään poikkeuksellisen turkoosilta. Aivan Lovatnetin vieressä sijaitsee Jostedalsbreenin kansallispuisto.”


Viimeisenä kohteena jutussa mainitaan Nordkapp.  Huristellaan Utsjoelta n. 400km ja mennään sitten  tunnelissa meren alla (”Tunnelin pituus on 6 875 metriä, syvin kohta 212 metriä merenpinnan alapuolella ja suurin jyrkkyys 9 %”)  Honningvågista Magerøyan saarelle, jossa Nordkapp sijaitsee. ”Karu kalliomaisema on mahtava näky, sillä 307 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoavalla kalliolla tuntee olevansa Euroopan reunalla.”
Jos Nordkapp’n on aikomus, kannattaa suunnata vasta heinäkuun lopulla tai elokuussa. Silloin säät ovat suotuisammat. Säät tosin siellä vaihtuvat todella nopeasti. Ja tässä on pakko todeta, että maksua riittää; tunnelimaksu, parkkipaikkamaksu ja siellä on aikamoinen turistirysä ostosmahdollisuuksineen. Kuitenkin paikka on aivan omanlaisensa kokemus.

Varoituksen sana vielä: Täällä Pohjois-Norjassa monet osaavat suomenkieltä! Aikanaan olin tuolla nuorisoryhmän vetäjänä ja varoitin porukkaa tuosta kieliasiasta. Siihen aikaan ei mainitsemaani tunnelia ollut, vaan Honningsvågista mentiin lautalla Magerøyan saarelle. Siellä lauttaa odotellessamme muutama poika meni rannassa olevalle grillille… juttelivat keskenään sitä, miten on hyvännäköinen tyttö tämä grillityöntekijä yms. Sitten pojat yrittivät tehdä tilausta englanniksi, kunnes myyjä kysyi: ”Niin, mitä saisi olla?” – ihan selvällä suomenkielellä! Muistan varmaan läpi elämäni poikien ilmeet 🤣🤣🤣

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s