Omavaltainen Posti


Kyllä nyt nyppii tämä Postin touhu ja rankasti. Mikään ei enää ole kohtuullista 😡

Pääjohtaja nosti viime vuonna mahtavaa 987 764 euron palkkaa, eli kuukausitasolle jaettuna yli 82 000 euroa. Summassa oli 610 924 euron kokonaispalkka, 82 607 euron lyhyen aikavälin bonus sekä 294 234 euron pitkän aikavälin kannustin.   Vertailun vuoksi vaikkapa pääministerimme palkka, joka on 13 390€/kk ja Tasavallan Presidentin palkkio vuodessa 126.000€. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien vuotuinen kiinteä palkka oli vuonna 2017 keskimäärin 427 879 euroa.  En kadehdi heistä yhdenkään palkkaa, mutta en ymmärrä, miten Postin pääjohtajan palkka voi olla noin paljon muita suurempi. Varsinkin, kun samaisen johtajan valvonnan alla tehdään isoja muutoksia – negatiiviseen suuntaan.

– Ollaan siirtämässä palveluja Viroon ja irtisanotaan väkeä Suomesta.
– Halutaan siirtää Postin työntekijät halvemman työehtosopimuksen piiriin jo heikoista tuloista huomattavasti heikompiin.
– Yritettiin vähentää postinkantoa saaristossa vain yhteen päivään viikossa! Viranomainen ilmoitti: Ei käy.
– Posti kokeilee sitä sun tätä uutta palvelua, joka ei liity postin toimialaan. vrt. nurmikonleikkuu, hoitopalvelut, sovituskopit jne.

❓ Onko ihme, että kansalaiset äänestävät jaloillaan? Kirjepostin hinta nousee koko aika ja palvelun toimivuus on ihan mitä sattuu. Monet kirjeet eivät löydä perille ollenkaan, osa viikkojen kuluttua. Kansalaisen tulee tietää (tai ottaa selville jostain – en edes tiedä, mistä) , mikä taho mitäkin postia jakaa. Väärinjaetut kun pitää hoitaa sille taholle, joka sen on jakanut.
Ihmiset tykkäävät, kun saavat ihan oikean kirjeen, mutta palvelun ollessa tämän hetken tasoa, minäkin olen vähentänyt kirjeiden kirjoittamista. Ja korttien lähettäminen on minimissään! Varsinkin, kun tärkeä iäkkäälle Ystävälle lähetetty joulukorttikin meni perille (ihan Suomessa) yli 3kk myöhässä.
❓ Kuinka mahtaa käydä jatkossa ulkomailta saapuvien pakettien kohdalla tuon alv:n kanssa…  Jos paketti ei ole itse tilattu, vaan joulu- tai merkkipäivälahja esim. ulkomailla asuvalta sukulaiselta, joutuuko siitäkin vastaanottaja maksamaan alv:n? Minulta on vaadittu kahdesti (joululahja ja merkkipäivälahja) tullimaksua, vaikka lahjojen arvo on ollut alle sen 22€:n ihan lähetysilmoituksessa asia kertoen. Minun olisi kuulemma pitänyt pyytää lähettäjältä (serkkuni) kuitti lahjaostoista 🤬. Ilmoitin, että sitä en todellakaan tee todeten myös, että pitäkää hyvänänne paketti, jos en sitä normisti saa. Lupasin kyllä ilmoittaa menettelyn laajemmallekin…  ja sitten tuli ilmoitus, että sen saa noutaa 39km:n päästä. Kieltäydyin siitäkin, koska pakettiin oli maksettu kotiinkanto.  Tapahtuma muutaman vuoden takaa, mutta ei hevillä unohdu.

Anteeksi tämä rutina, mutta kun valtionyhtiö (50,1% valtion omistuksessa) toimii tuolla tavalla, ei voi muiltakaan muuta odottaa. Vai voiko?