Puoli miljoonaa ilman! ūüĒ•


Tutkimusten mukaan puoli miljoonaa (500 000) yli 65-vuotiasta ei käytä mitään digilaitteita. Siis, ei tietokonetta, mutta ei myöskään älykännykkää. Miten tähän yhteiskuntamme vastaa? Siirtämällä palvelut yhä tiukemmin verkkoon ja laittamalla paperiversioiden käyttö hankalaksi tai jopa maksulliseksi.

Min√§ olen aidosti huolissani n√§ist√§ 500 000:sta, joista monen mahdollisuudetkin digilaitteiden k√§ytt√∂√∂n ovat heikot. Joku sanoi minulle (n. 50v siis), ett√§: ”Jokainen oppii, jos tahtoo”. Ehk√§, ehk√§ ei. 50-vuotias oppiikin, kun on sopiva laite k√§yt√∂ss√§, mutta monella i√§kk√§√§ll√§ ei ole edes laitetta tai varaa sellaisen hankintaan.
Joillain paikkakunnilla kunta vie vanhukselle tabletin, jolla saa yhteyden mm. kotipalveluun ym. Minusta se on hyv√§ ajatus ūüĆľ. Jos siihen tabletiin voisi viel√§ lis√§t√§ yhteydenpitotoimintoja tuttuihin tai johonkin verkossa toimivaan keskustelukanavaan, se voisi olla iso asia sellaisille vanhuksille, joiden liikkuminen on rajallista ja sen my√∂t√§ ihmissuhteetkin kuihtuneet minimiin.

Entä, jos lapset (tai lapsenlapset) hankkisivat vanhukselle tabletin ja joko itse (kärsivällisesti!!!) tai jonkun muun toimesta toteuttaisivat opastuksen laitteen käyttöö?! Eikä vain opastusta, vaan sitä myös käytettäisiin, jotta taito pysyy ja ennenkaikkea on niitä ihmiskontakteja kodin ulkopuolellekin.
Ik√§ihmiset voisivat (jonkun avustuksella?) koota erilaisia ”pulinapiirej√§”, joissa jutellaan verkon kautta oikein videokuvan kanssa. On aivan eri asia puhua toiselle, kun h√§net my√∂s n√§kee. Tabletillahan se onnistuu helposti…

Kaikki eiv√§t tule koskaan k√§ytt√§m√§√§n digilaitteita, mutta monelle se olisi el√§m√§√§ rikastuttava mahdollisuus, kun vaan p√§√§see alkuun. Ja saa tarvittaessa jostain kysy√§, mit√§ tehd√§, kun ei osaakaan… Miten t√§t√§ mahdollisuutta voidaan k√§yt√§nn√∂ss√§ laajentaa niille, jotka haluavat sen oppia?

2 kommenttia artikkeliin ”Puoli miljoonaa ilman! ūüĒ•

  1. √Ąiti t√§ytti juhannuksen 86v. Noi 12 vuotta sitte ois hommattu h√§nelle k√§nnykk√§, ei k√§yny, sirukortilline p√∂yt√§puheli hommattii. Nelise vuotta sitte alko terveyskeskuksest tulla puhelimmee viestej√§, millo o l√§√§k√§ri aika ja apteekist et reseptit o uusittu. Jokune viikko sitte ostettii √§itille uus p√∂yt√§pulelin, ku entine lakkas toimimast, Saku (koht 18v.)sen asens toimimaa. Onneks tytt√§re perhe assuu tie toiselpuolel, nii Saku-poika k√§yp lukemas viestit isomummolle ūüôā

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s