Raju pysĂ€ytys đŸ”„


Muistan aina sen rajun pysĂ€ytyksen, minkĂ€ 15v. nuori sai monen elĂ€mĂ€ssĂ€ aikaan, kun selvisi, ettĂ€ hĂ€n on pÀÀtynyt oman kĂ€den kautta poistumaan maailmasta. SitĂ€ tuskaa, avuttomuudentunnetta, syyttelyĂ€ ja syyllisyydentunteiden mÀÀrÀÀ, mitĂ€ lĂ€hipiiri koki, sitĂ€ ei voi sanoin kuvata 😱

KenenkÀÀn ei pitÀisi joutua niin tiukoille, ettÀ itsemurha tuntuu oikealta ratkaisulta! TÀnÀÀn vietetÀÀn KansainvÀlistÀ itsemurhien ehkÀisypÀivÀÀ. Suomalaiset tekevÀt enemmÀn itsemurhia kuin muut eurooppalaiset.  Jopa lapset ovat ajatuneet tÀhÀn ja myös ikÀihmisten keskuudessa itsemurhaan ajaudutaan nykyisin aiempaa useammin.
ÄlkÀÀmme koskaan tuomitko itsemurhan tehneitĂ€ tai edes asiaa ajattelevia. Emme voi tĂ€ysin asettua toisen asemaan. Kovin usein nĂ€istĂ€ ajatuksista ei edes tiedetĂ€.

MitĂ€ sitten voimme tehdĂ€? Jo yksi pieni kysymys: ”MitĂ€ sinulle kuuluu?”, voi olla hyvĂ€ avaus. Mutta, sen jĂ€lkeen pitÀÀ olla myös aikaa kuunnella vastaus. Voiko vastauksesta viedĂ€ keskustelua eteenpĂ€in siihen, mitĂ€ oikeasti kuuluu? Liian usein ihmisillĂ€ on tapana kyllĂ€ esittÀÀ tuo ensimmĂ€inen kysymys, mutta sitten nopeasti jatkaa omiin asioihin.
Ei meidÀn kuitenkaan pidÀ toimia terapeuttina toiselle, sillÀ oma uupuminen voi tulla yllÀttÀvÀn nopeasti. Jokaisen tulee muistaa / laittaa ylös puhelinnumero
09 2525 0111 ja ruotsinkielisten 09 2525 0112. Numerot ovat valtakunnallisen kriisipuhelimen numerot. SuomenkielisessĂ€ pĂ€ivystys arkisin klo 9–07 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinĂ€ klo 15–07. RuotsinkielisessĂ€ pĂ€ivystys ma, ke klo 16.00-20.00 sekĂ€ ti, to, pe klo 9.00-13.00.
LisĂ€tietoa erilaisista kriisipalveluista ja muista tukipalveluista löydĂ€t mm. TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ

Voimia jokaiselle vaikeiden asioiden parissa elĂ€vĂ€lle ja voimia jokaiselle, joka kulkee kanssaihmisten rinnalla vaikeina aikoina 🍀

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Raju pysĂ€ytys đŸ”„

  1. Olin 13-14 -vuotias, kun kaverin isoveli teki itsemurhan. HÀntÀ etsittiin pitkÀÀn ja karmeimmalta tuntui se, ettÀ hÀn oli hirttÀytynyt paikkaan, mistÀ oli nÀköyhteys kotiin. Silti hÀntÀ ei heti löydetty. Kukaan meistÀ ei tiennyt, ettÀ hÀnellÀ oli paha olla.

Kommentointi on suljettu.