Lukutaito on arvolahja ūüĒ•


Oletko koskaan ajatellut, miten iso asia lukutaito onkaan? Kun osaamme lukea, saamme tietoa, voimme kommunikoida kirjallisesti muiden kanssa ja voimme yh√§ uudelleen sukeltaa kirjojen maailmaan. Kirja on yst√§v√§, joka ei j√§t√§, ei puhu pahaa, joka on seuranasi koska vaan…  Kirjoista voimme oppia paljon, voimme keksi√§ uusia asioita, voimme unohtaa arjen kiireet jne.  Lista on todella pitk√§.
Nyt, kun elet√§√§n digiaikaa, ovat my√∂s e-kirjat tulleet ulottuvillemme. Monelle se perinteinen kirja on ykk√∂nen, osalle ”ainoa oikea”.  E-kirja on kuitenkin hyv√§ mahdollisuus silloin, jos on vaikea p√§√§st√§ kirjojen luo (kirjastoon esim.).  Tai matkalle l√§htiess√§. E-kirjoja mahtuu pienellekin laitteelle paljon, eiv√§tk√§ ne vie matkatavaroissa paljoa tilaa.
Lehdetkin tarvitsevat lukutaitoisia ihmisiä. Toisaalta lukutaidon ohella lukijalla tulee olla tietty annos kriittisyyttä. Erityisesti lehtien uutisoinnissa kannattaa vähän miettiä, onko asia niin kuin jutussa kerrotaan Рvai onko siinä mielipiteitä tai jopa epäasiallista piilomuokkausyritystä. Sama kriittisyys on tarpeen netissäkin. Kyllä, nettikin vaatii lukutaitoa. Ja yllä mainittua kriittisyyttä.

Maailmassa on vielä paljon ihmisiä, joilla ei ole lukutaitoa. Se on mielestäni surullista, koska heidän mahdollisuutensa toimia monissa asioissa ovat siten paljon rajatummat.
Me, joilla on lukutaito, voimme k√§ytt√§√§ sit√§ niin omaksi iloksemme kuin muidenkin iloksi! Esim. erilaiset satutuokiot lapsille ovat suosittuja aikana, jolloin vanhemmilla ”ei ole aikaa” (h√∂p√∂h√∂p√∂) lukea lapsilleen. Tai lukemalla heikkon√§k√∂iselle vikka p√§iv√§n lehti√§ tai kirjaa. Taas kerran: moni pieni kaunis teko ei vaadi rahaa, vaan asiaan tattumista.

Hyv√§√§ kansainv√§list√§ lukutaidon p√§iv√§√§ ihan jokaiselle ūüďö

3 kommenttia artikkeliin ”Lukutaito on arvolahja ūüĒ•

  1. Ilman lukutaitoa on täysin muiden armoilla. Ikävä vaan, että edellinen hallitus sotki pahasti maailmallakin kehutun ja matkitun koulujärjestelmämme.
    Palataan kuitenkin aikaan, jolloin lapsille luettiin ja siten herätettiin kiinnostus kirjoihin. Kai ne e-kirjatkin joillekin sopii, mutta minä haluan käteeni oikean kirjan ja kokea kirjan tuoksunkin.

  2. Lukutaito on niin itsestään selvä, ettei sitä kyllä tuu erityisemmin ajatelleeksi. Kirjat ovat kuuluneet tärkeänä osana elämääni siitä asti, kun 4-vuotiaana opin lukemaan. Ja vaikka mulla muutama e-kirja onkin puhelimessa, niin ensisijaisesti tulen aina valitsemaan oikean, painetun kirjan.

    1. Minulle kirjat olivat henkinen pelastusrengas, kun lapsena kuukausikaupalla makasin sairaalassa. Myöhemmin kirjat ovat olleet kausikavereita; välillä luen hullunlailla ja sitten on tauko.
      E-kirjat ovat mukavia reissussa, kun eivät vie tilaa ja helppoja saada käyttöön. Kuitenkin painettu kirja tuntuu aina erilaiselta.

Kommentointi on suljettu.