Kevytauto vai nuoremmalle ajokortti? đŸ”„


No, tĂ€mĂ€ kyllĂ€ oli mielestĂ€ni odotettavissakin: EU antoi Suomelle aikamoisen tyrmĂ€yksen kevytautoja koskien. Miten auto muuttuu ”kevytautoksi” sillĂ€, ettĂ€ siihen tulee nopeuden rajoitin? EihĂ€n se auto sen kevyempi sillon ole! Jos halutaan kevytautoja, eikö sillon tulisi auton sinĂ€nsĂ€ olla myös kevyempi? Kun vielĂ€ se nopeudenrajoitin toimii elektorisen systeemin kautta (joka on myös poistettavissa), vÀÀrinkĂ€ytön mahdollisuus on olemassa. Minullekin yllĂ€tys oli EU:n viestissĂ€ se, ettĂ€ kevytautolla voisi myös vetÀÀ jopa perĂ€kĂ€rryĂ€! Kun max. 60km/h kulkeva kevytauto hiipii tiellĂ€ perĂ€kĂ€rryssĂ€ vaikka kuskin mopo tai kevari, on siinĂ€ muulla liikenteellĂ€ ihmettelemistĂ€ ja supervarovaisuutta vaativia tilanteita.

Tulee vaan mieleen niin ihanat ”pompannapit” â˜ș. Minulla noita oli kaksikin (tummanvihreitĂ€ molemmat) ja minusta se oli verrattoman kĂ€tevĂ€ auto; pieni – ei parkkiongelmaa, kevyt – nostin kerran talviliukkalla itse ojasta, ei turhaa hienostelua, mutta kaikki tarpeellinen. SitĂ€paitsi, huippunopeuskin pysyi kohtuullisena, kun melu kĂ€vi kovalla nopeudella liian kovaksi. SitĂ€paitsi, mopoautoon verrattuna ”pompannappi” on metallikuorinen ihan oikea auto.  Jos ihan tuota perusmallia saisi vielĂ€kin, se sopisi monen nuoren kĂ€yttöön – ja ikĂ€ihmisillekin olisi mahdollinen ja olisi kustannuksiltaan edullinen.

Minusta koko ”kevytauto” on ajatuksena lĂ€hinnĂ€ hautaan valmis. Miksi ei lasketa ajokortin ajamisen alaikĂ€rajaa esim. 16 vuoteen (jopa 15 vuoteen), mutta sitten autolla olisi aiemminkin kĂ€ytössĂ€ ollut 80km/h-lĂ€tkĂ€ JA rajattu alue, jossa saa ajaa. NĂ€mĂ€ rajoitteet voimassa siihen asti kun kuski tĂ€yttÀÀ 18-vuotta. Jos sitten jÀÀ kiinni ylinopeudesta / lĂ€tkĂ€n ”unohtamisesta”  tai aluerajan rikkomisesta, kortti pois.  Jos ajaa kortitta, vuosi lisÀÀ odotusaikaa uuden kortin saamiseen. Kun rangaistus on tuntuva, ei halua ottaa riskejĂ€ asiassa.

Parina viime pÀivÀnÀ taas tien pÀÀllÀ olleena havaitsin useammankin vaaratilanteen niin traktorien kuin mopoautojenkin osalla. Traktori on iso ja siinÀ ei kuski ole siten vaarassa, mutta max. 45km/h (yleensÀ reilusti alle) ajava mopoautoilija on kyllÀ taajamien ulkopuolella liikenteen joukossa vaarassa. MielestÀni mopoauto sopii korkeintaan taajamiin, joissa muillakin on merkittÀvÀt nopeusrajoitukset.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kevytauto vai nuoremmalle ajokortti? đŸ”„

  1. Olen vuosia sanonut, ettÀ ajokortin alaikÀ voisi olla 16v. EnsimmÀisen vuoden 80-lÀtkÀ on hyvÀ, mutta ei sen jÀlkeen. Rikkomuksista auto valtiolle ja kortti vuodeksi kuivumaan. Kevenee kaasujalkakin samalla.

Vastaa

TÀytÀ tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisÀÀn:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttÀ palveluun %s