Erityisaseman poiston aika đŸ”„

Miten voi olla mahdollista, ettĂ€ nuoren on ajettava mopokortti (mopo painaa ehkĂ€ 50kg tms.), mutta sama nuori saa ajaa ilman mitÀÀn tutkintoa jopa 5000kg painavaa moottorivenettĂ€? Kun veneenajokortista tai edes tutkinnosta puhutaan, perusteluna asian jĂ€mĂ€htĂ€miselle jonnekin kĂ€ytetÀÀn sen saamaa suurta vastustusta. HÄH? Ei autoiljoiltakaan kysytĂ€, haluavatko he ajaa ajokortin! Ei edes mopoilijoilta. Miksi moottoriveneen ajaminen on sitten erityisasemassa? Totta, veneillĂ€ on usein paljon enemmĂ€n tilaa kulkea vesillĂ€, mutta samaan aikaan, jos veneellĂ€ sattuu haaveri, se on usein vakavin seurauksin. SitĂ€paitsi, vesiliikennesÀÀnnötkin ovat yllĂ€ttĂ€vĂ€n monella hukassa. Sitten tulee todellisia vaaratilanteita…
MielestÀni on korkea aika vaatia ainakin moottoriveneen kuljettajilta jonkinlainen todistus ajotaidoistaan ja vesiliikennesÀÀntöjen tuntemuksesta. Muissa Pohjoismaissa sellainen on jo!

Toinen asia aiheeseen liittyen on veneen kuljettajan promilleraja vesiliikenteessĂ€. Miten siellĂ€ voi olla rajana 1 promille kun muussa liikenteessĂ€ raja on 0,5? Muutosta on esitetty mm. kymmenisen vuotta sitten, mutta asia ”ei saanut kannatusta”. Miksi veneilyvĂ€ki saa vastustamalla turvallisuuteen vaikuttavien sÀÀdösten voimaantuloa estÀÀ ne?

Veneiden mÀÀrĂ€ kasvaa kaiken aikaa ja samalla hankitaan yhĂ€ tehokkaammalla moottorilla olevia veneitĂ€. Nykyisin Suomessa riittÀÀ, kun ”veneen kuljettaja on vĂ€hintÀÀn 15-vuotias ja hĂ€nellĂ€ on olosuhteisiin nĂ€hden tarvittavat kyvyt ja taidot.”  Kuka ne kyvyt ja taidot mÀÀrittÀÀ?

Minusta on tarpeen kaksi muutosta:
1. Veneen kuljettajan tutkinto, jossa osoitetaan hallitsevan ainakin merimerkit, vesiliikennesÀÀnnöt sekÀ perusmerimiestaidot.
2. Veneen kuljettajan veressÀ maksimimÀÀrÀ alkoholia 0,5promillea (mieluummin 0).

Lain mukaan veneilytutkinto voitaisiin ottaa vaikka heti kĂ€yttöön, mutta kuka vetoaa mihinkin ”selvitystarpeeseen” tai ”vastustukseen”. Jospa mentĂ€isiin vĂ€lillĂ€ turvallisuusnĂ€kökulmat edellĂ€!

Asiasta tarkemmin TÄÄLLÄ.

Vastaa

TÀytÀ tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisÀÀn:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttÀ palveluun %s