Erityisaseman poiston aika ūüĒ•

Miten voi olla mahdollista, ett√§ nuoren on ajettava mopokortti (mopo painaa ehk√§ 50kg tms.), mutta sama nuori saa ajaa ilman mit√§√§n tutkintoa jopa 5000kg painavaa moottorivenett√§? Kun veneenajokortista tai edes tutkinnosta puhutaan, perusteluna asian j√§m√§ht√§miselle jonnekin k√§ytet√§√§n sen saamaa suurta vastustusta. H√ĄH? Ei autoiljoiltakaan kysyt√§, haluavatko he ajaa ajokortin! Ei edes mopoilijoilta. Miksi moottoriveneen ajaminen on sitten erityisasemassa? Totta, veneill√§ on usein paljon enemm√§n tilaa kulkea vesill√§, mutta samaan aikaan, jos veneell√§ sattuu haaveri, se on usein vakavin seurauksin. Sit√§paitsi, vesiliikennes√§√§nn√∂tkin ovat yll√§tt√§v√§n monella hukassa. Sitten tulee todellisia vaaratilanteita…
Mielestäni on korkea aika vaatia ainakin moottoriveneen kuljettajilta jonkinlainen todistus ajotaidoistaan ja vesiliikennesääntöjen tuntemuksesta. Muissa Pohjoismaissa sellainen on jo!

Toinen asia aiheeseen liittyen on veneen kuljettajan promilleraja vesiliikenteess√§. Miten siell√§ voi olla rajana 1 promille kun muussa liikenteess√§ raja on 0,5? Muutosta on esitetty mm. kymmenisen vuotta sitten, mutta asia ”ei saanut kannatusta”. Miksi veneilyv√§ki saa vastustamalla turvallisuuteen vaikuttavien s√§√§d√∂sten voimaantuloa est√§√§ ne?

Veneiden m√§√§r√§ kasvaa kaiken aikaa ja samalla hankitaan yh√§ tehokkaammalla moottorilla olevia veneit√§. Nykyisin Suomessa riitt√§√§, kun ”veneen kuljettaja on v√§hint√§√§n 15-vuotias ja h√§nell√§ on olosuhteisiin n√§hden tarvittavat kyvyt ja taidot.”¬† Kuka ne kyvyt ja taidot m√§√§ritt√§√§?

Minusta on tarpeen kaksi muutosta:
1. Veneen kuljettajan tutkinto, jossa osoitetaan hallitsevan ainakin merimerkit, vesiliikennesäännöt sekä perusmerimiestaidot.
2. Veneen kuljettajan veressä maksimimäärä alkoholia 0,5promillea (mieluummin 0).

Lain mukaan veneilytutkinto voitaisiin ottaa vaikka heti k√§ytt√∂√∂n, mutta kuka vetoaa mihinkin ”selvitystarpeeseen” tai ”vastustukseen”. Jospa ment√§isiin v√§lill√§ turvallisuusn√§k√∂kulmat edell√§!

Asiasta tarkemmin T√Ą√ĄLL√Ą.