Hellepelastajaksi? đŸ”„

Se on nĂ€in helteellĂ€ mukavaa, kun on talo (asunto yleensĂ€kin), jossa sisĂ€llĂ€ on sopivan vilpoisaa. Voi nauttia rauhassa elĂ€mĂ€stĂ€ ilman helteen tuomaa kĂ€rsimystĂ€. Kodissasi voi olla ilmastointi tai ilmalĂ€mpöpumppu tai muuten vain kotisi rakenteen vuoksi lĂ€mpötila pysyy mukavissa lukemissa. Saattaa myös olla, ettĂ€ kodissasi on huone/huoneita, jotka ovat kĂ€yttĂ€mĂ€ttömiĂ€ osan ajasta…

Oletko tullut ajatelleeksi, millaista on helteellĂ€ elÀÀ pienessĂ€ asunnossa, jossa ei ole ilmastointia tai saa edes lĂ€pivetoa aikaiseksi? Suomessa on paljon ihmisiĂ€, jotka kĂ€rvistelevĂ€t pienissĂ€ tukalankuumissa asunnoissaan helteillĂ€ yrittĂ€en vain jotenkin selvitĂ€. Kaikilla ei ole mökkiĂ€, jonne paeta tai omaisia, joilta voisi pyytÀÀ pelastusta tukalasta kuumuudesta!  Erityisesti moni ikĂ€ihminen on pulassa nĂ€inĂ€ helleaikoina. Kuumuus voi olla ihan oikea terveysriski! MietipĂ€ hetkonen… olisitko valmis vaikka vuorokaudeksi tekemÀÀn ”vaihtarin” omasta ihanan viileĂ€stĂ€ asunnostasi jonkun toisen kuumaan asuntoon!? Vasta kuumassa asunnossa edes kĂ€ydessÀÀn moni tajuaa asian merkityksen! Kuvittele itsesi asuntoon, jossa ilma ei liiku mihinkÀÀn, lĂ€mpötila on siellĂ€ +30:n nurkilla ja vaatteet tuntuvat kosteilta ihan vaan kuumuuden takia. Moni tĂ€llaisessa asunnossa asuva on sanonut (ja itsekin asian olen havainnut), ettĂ€ olo uuvuttaa ja jotenkin lamaannuttaa aivotoimintaakin. Se on kova juttu ikĂ€vĂ€llĂ€ tavalla.

Voisitko ajatella, ettĂ€ tarjoaisit jollekulle / joillekin hellepelastuspaikkaa vilpoisassa kodissasi? Jopa jotkut kaupungit / kunnat ovat herĂ€nneet ihmisten hĂ€tÀÀn tarjoten helpotusta helteellĂ€ mahdollisuudella mennĂ€ jÀÀhallille. MinĂ€ sain kutsun kuumasta kodistani YstĂ€vĂ€n vilpoisaan asuntoon ja voin todella sanoa, ettĂ€ elĂ€mĂ€ voitti! VĂ€lillĂ€ kun en kotona jaksanut oikein mitÀÀn tehdĂ€, kun lĂ€mpötila asunnossa hipoi +30asteen nurkilla. Joillekin kuumuus sopii, mutta minĂ€ tunsin olevani tĂ€ysin raato kodissani. Nyt, kun helteet ovat helpottamassa, olen palaamassa kotiin uusin voimin 😊  Olen kiitollinen hellepelastajalleni ja toivon kovasti, ettĂ€ seuraavan helteen aikana on muitakin, jotka saavat helpotusta hellepelastajan toimesta 👍.
Voisitko juuri sinĂ€ olla jollekulle se pelastaja vaikka vuorokaudeksi-pariksi? Kyse ei ole rahasta, vaan tĂ€mĂ€ hellepelastus on pieni hyvĂ€ntahdon ele, jolla merkittĂ€vimmillÀÀn voi jopa pelastaa jonkun hengen 💖.

3 kommenttia artikkeliin ”Hellepelastajaksi? đŸ”„

  1. Kerrostalot ovat helteellÀ helvetin esikartanoita. Osa talvella jÀÀluolia. Onneksi asun nyt pienessÀ mökkipahassa, jossa luukut saa auki ja voi mennÀ kuusen juurelle helteeltÀ suojaan. Tai hypÀtÀ tuonne kylmÀvetiseen jorpakkoon.

  2. SeittemĂ€nnes kerrokses asutaa, aurinko porottaa n.klo 8.00-16.00 suoraa keittiöö ja parvekkeelle. SĂ€lekaihtimet ”kallellee” ulospĂ€i, parvekelasie verhot alas, ikkunat raollee, parvekeovi kiinni, myö makkareitte sĂ€lekaihtimet vinkkelii, tuuletusikkunat kii, siedettĂ€vÀÀ, yöks makkari kattotuuleti hiljallee pyörimÀÀ. Mut jĂ€tĂ€ppĂ€ tuuletusikkunat auki, nii helle puskee sisĂ€lle, koneelline ilamastointi pÀÀl viiskertaa pĂ€ivĂ€aikan.

  3. Kaikki keinot kannattaa kÀyttÀÀ olon helpottamiseksi. MinÀ kÀytÀn myös kylmÀllÀ vedellÀ kasteltua pyyhettÀ. SillÀ kasvoja, niskaa (tehokasta!) ja vaikka ranteita. Helpottaa vÀhÀksi aikaa.

Kommentointi on suljettu.