Hellepelastajaksi? ūüĒ•

Se on n√§in helteell√§ mukavaa, kun on talo (asunto yleens√§kin), jossa sis√§ll√§ on sopivan vilpoisaa. Voi nauttia rauhassa el√§m√§st√§ ilman helteen tuomaa k√§rsimyst√§. Kodissasi voi olla ilmastointi tai ilmal√§mp√∂pumppu tai muuten vain kotisi rakenteen vuoksi l√§mp√∂tila pysyy mukavissa lukemissa. Saattaa my√∂s olla, ett√§ kodissasi on huone/huoneita, jotka ovat k√§ytt√§m√§tt√∂mi√§ osan ajasta…

Oletko tullut ajatelleeksi, millaista on helteell√§ el√§√§ pieness√§ asunnossa, jossa ei ole ilmastointia tai saa edes l√§pivetoa aikaiseksi? Suomessa on paljon ihmisi√§, jotka k√§rvistelev√§t pieniss√§ tukalankuumissa asunnoissaan helteill√§ yritt√§en vain jotenkin selvit√§. Kaikilla ei ole m√∂kki√§, jonne paeta tai omaisia, joilta voisi pyyt√§√§ pelastusta tukalasta kuumuudesta!  Erityisesti moni ik√§ihminen on pulassa n√§in√§ helleaikoina. Kuumuus voi olla ihan oikea terveysriski! Mietip√§ hetkonen… olisitko valmis vaikka vuorokaudeksi tekem√§√§n ”vaihtarin” omasta ihanan viile√§st√§ asunnostasi jonkun toisen kuumaan asuntoon!? Vasta kuumassa asunnossa edes k√§ydess√§√§n moni tajuaa asian merkityksen! Kuvittele itsesi asuntoon, jossa ilma ei liiku mihink√§√§n, l√§mp√∂tila on siell√§ +30:n nurkilla ja vaatteet tuntuvat kosteilta ihan vaan kuumuuden takia. Moni t√§llaisessa asunnossa asuva on sanonut (ja itsekin asian olen havainnut), ett√§ olo uuvuttaa ja jotenkin lamaannuttaa aivotoimintaakin. Se on kova juttu ik√§v√§ll√§ tavalla.

Voisitko ajatella, ett√§ tarjoaisit jollekulle / joillekin hellepelastuspaikkaa vilpoisassa kodissasi? Jopa jotkut kaupungit / kunnat ovat her√§nneet ihmisten h√§t√§√§n tarjoten helpotusta helteell√§ mahdollisuudella menn√§ j√§√§hallille. Min√§ sain kutsun kuumasta kodistani Yst√§v√§n vilpoisaan asuntoon ja voin todella sanoa, ett√§ el√§m√§ voitti! V√§lill√§ kun en kotona jaksanut oikein mit√§√§n tehd√§, kun l√§mp√∂tila asunnossa hipoi +30asteen nurkilla. Joillekin kuumuus sopii, mutta min√§ tunsin olevani t√§ysin raato kodissani. Nyt, kun helteet ovat helpottamassa, olen palaamassa kotiin uusin voimin ūüėä  Olen kiitollinen hellepelastajalleni ja toivon kovasti, ett√§ seuraavan helteen aikana on muitakin, jotka saavat helpotusta hellepelastajan toimesta ūüĎć.
Voisitko juuri sin√§ olla jollekulle se pelastaja vaikka vuorokaudeksi-pariksi? Kyse ei ole rahasta, vaan t√§m√§ hellepelastus on pieni hyv√§ntahdon ele, jolla merkitt√§vimmill√§√§n voi jopa pelastaa jonkun hengen ūüíĖ.

3 kommenttia artikkeliin ”Hellepelastajaksi? ūüĒ•

  1. Kerrostalot ovat helteellä helvetin esikartanoita. Osa talvella jääluolia. Onneksi asun nyt pienessä mökkipahassa, jossa luukut saa auki ja voi mennä kuusen juurelle helteeltä suojaan. Tai hypätä tuonne kylmävetiseen jorpakkoon.

  2. Seittem√§nnes kerrokses asutaa, aurinko porottaa n.klo 8.00-16.00 suoraa keitti√∂√∂ ja parvekkeelle. S√§lekaihtimet ”kallellee” ulosp√§i, parvekelasie verhot alas, ikkunat raollee, parvekeovi kiinni, my√∂ makkareitte s√§lekaihtimet vinkkelii, tuuletusikkunat kii, siedett√§v√§√§, y√∂ks makkari kattotuuleti hiljallee py√∂rim√§√§. Mut j√§t√§pp√§ tuuletusikkunat auki, nii helle puskee sis√§lle, koneelline ilamastointi p√§√§l viiskertaa p√§iv√§aikan.

  3. Kaikki keinot kannattaa käyttää olon helpottamiseksi. Minä käytän myös kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä. Sillä kasvoja, niskaa (tehokasta!) ja vaikka ranteita. Helpottaa vähäksi aikaa.

Kommentointi on suljettu.