Muovi on hyvĂ€ ja huono đŸ”„


Muovia on kaikkialla. HyvĂ€ ja huono koko muovi. HyvĂ€nĂ€ sen nĂ€en vaikkapa muovirasioina, joissa voi helposti ja pelkÀÀmĂ€ttĂ€ sĂ€rkymistĂ€ (vrt. lasi) kuljettaa tarpeellisia tavaroita. MinĂ€ esim. kĂ€ytĂ€n muovirasiaa evĂ€issĂ€ reissuillani. HedelmĂ€tkin voi pilkkoa annospaloiksi ilman, ettĂ€ tarvitsee ajatella mahdollista hedelmĂ€mehujen valumista muualle. KĂ€ytĂ€n myös muovista juomapulloa, jonka -tietenkin!- pesen aina kĂ€ytön jĂ€lkeen – ja jopa huuhtaisen vielĂ€ ennen uutta kĂ€yttöÀ. Kun katson kodissani ympĂ€rilleni, muovia on monessa kohdassa. Se vaan on niin, ettĂ€ moni tuote sisĂ€ltÀÀ ainakin osan muovia.

Ongelma muovista tulee, kun se heitetÀÀn luontoon. Muovipullon maatuminen vie 450 vuotta, muovipussinkin 10-20 vuotta. On myös hyvÀ muistaa, ettÀ lasipullon maatuminen vie miljoona vuotta! Jos kÀytÀt biojÀtepussia, maatuminen vie muutaman kuukauden.
Miten hyvin tunnet eri materiaalien maatumisaikoja? Voit testata asiaa: https://yle.fi/uutiset/3-10075133

Yleisen roskaantumisen (esim. kts. kuva jutun alussa!) lisĂ€ksi muovi on erittĂ€in vaarallista elĂ€imille niin maalla kuin vedessĂ€kin. on jĂ€rkyttĂ€vÀÀ (ja nyt se on todella oikea sana tunteeseen) nĂ€hdĂ€ kuvia elĂ€imistĂ€, jotka ovat sotkeutuneet muoviin ja moni menehtynyt sen myötĂ€. đŸ˜„MerenelĂ€viĂ€ on kuvattu runsaasti menehtyneenĂ€ vatsa muoviroskaa tĂ€ynnĂ€.

VietĂ€mme juuri kansainvĂ€listĂ€ muovivapaata kuukautta. Muovin kĂ€yttöÀ voi vĂ€hentÀÀ mm. lopettamalla muovikassien ja -pussien kĂ€ytön minimiin. Kun sitten haluaa muovista eroon, se tulee hĂ€vittÀÀ muovinkerĂ€yksen kautta – ei laittamalla sekajĂ€tteeseen. Muoville on usein olemassa vaihtoehto, kun vaan pidĂ€mme silmĂ€t auki ja mielen avoimena.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Muovi on hyvĂ€ ja huono đŸ”„

  1. Muovista ei enÀÀ pÀÀstÀ koskaan eroon. Vaikka tÀllÀ sekunnilla kaikkien muovituotteiden valmistus lopetettaisiin, sitÀ riittÀÀ rajattomasti.

    Jos nyt katson ihan tĂ€ssĂ€ paikallani istuen eteeni, mitĂ€ MUOVISTA tietokonepöydĂ€ltĂ€ni löytyy, niin nĂ€en mappeja, cd-koteloita, vĂ€ripatruunoita muovikoteloissaan, puhelimen laturin, lomakelaatikon, kortinlukijan johtoineen, tulostimen, nĂ€ytössĂ€ on muovikuoret, kynĂ€t edessĂ€ni ovat muovikuorisia, viivoitin, mittanauha, minikori nĂ€ille tilpehööreille, kĂ€sivoidetuubi, hiiri, hiirimatto, muovitasku, kuulokkeet, nĂ€ppĂ€imistö, matto nĂ€ppĂ€imistön alla…

    Muovi on vain valitettavan kÀtevÀ materiaali moneen tarkoitukseen.

  2. Valitettavasti olet oikeassa. Kuitenkin monessa kohdassa muovin kÀyttöÀ voitaisiin vÀhentÀÀ. Ennenkaikkea muovi on ongelma sen joutuessa luontoon. Muovin voi kierrÀttÀÀ ja kierrÀtysmuovia taas kÀyttÀÀ yhÀ uudelleen erilaisissa tuotteissa. En minÀkÀÀn usko, ettÀ lÀhivuosikymmenten aikana muovi voitaisiin kokonaan korvata, mutta osittain kyllÀ.
    Eniten tÀssÀ kyse onkin juuri tuosta muovin jÀlkikÀsittelystÀ. Ihmiset heittelevÀt muovipullot, kelmut, muovipussit jne. luontoon ja ne ovat vaarallisia vuosituhansien (!) ajan. On ollut jÀrkyttÀvÀÀ nÀhdÀ merissÀ lilluvia muovijÀtelauttoja. MinÀ en vaan millÀÀn kÀsitÀ, ettÀ ihminen jaksaa sen tÀyden pullon tai pussin kantaa luontoon, mutta ei millÀÀn sitÀ tyhjÀÀ kantaa pois ja viedÀ kierrÀtykseen.

Vastaa

TÀytÀ tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisÀÀn:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttÀ palveluun %s