Muovi on hyv√§ ja huono ūüĒ•


Muovia on kaikkialla. Hyvä ja huono koko muovi. Hyvänä sen näen vaikkapa muovirasioina, joissa voi helposti ja pelkäämättä särkymistä (vrt. lasi) kuljettaa tarpeellisia tavaroita. Minä esim. käytän muovirasiaa eväissä reissuillani. Hedelmätkin voi pilkkoa annospaloiksi ilman, että tarvitsee ajatella mahdollista hedelmämehujen valumista muualle. Käytän myös muovista juomapulloa, jonka -tietenkin!- pesen aina käytön jälkeen Рja jopa huuhtaisen vielä ennen uutta käyttöä. Kun katson kodissani ympärilleni, muovia on monessa kohdassa. Se vaan on niin, että moni tuote sisältää ainakin osan muovia.

Ongelma muovista tulee, kun se heitetään luontoon. Muovipullon maatuminen vie 450 vuotta, muovipussinkin 10-20 vuotta. On myös hyvä muistaa, että lasipullon maatuminen vie miljoona vuotta! Jos käytät biojätepussia, maatuminen vie muutaman kuukauden.
Miten hyvin tunnet eri materiaalien maatumisaikoja? Voit testata asiaa: https://yle.fi/uutiset/3-10075133

Yleisen roskaantumisen (esim. kts. kuva jutun alussa!) lis√§ksi muovi on eritt√§in vaarallista el√§imille niin maalla kuin vedess√§kin. on j√§rkytt√§v√§√§ (ja nyt se on todella oikea sana tunteeseen) n√§hd√§ kuvia el√§imist√§, jotka ovat sotkeutuneet muoviin ja moni menehtynyt sen my√∂t√§. ūüė•Merenel√§vi√§ on kuvattu runsaasti menehtyneen√§ vatsa muoviroskaa t√§ynn√§.

Vietämme juuri kansainvälistä muovivapaata kuukautta. Muovin käyttöä voi vähentää mm. lopettamalla muovikassien ja -pussien käytön minimiin. Kun sitten haluaa muovista eroon, se tulee hävittää muovinkeräyksen kautta Рei laittamalla sekajätteeseen. Muoville on usein olemassa vaihtoehto, kun vaan pidämme silmät auki ja mielen avoimena.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Muovi on hyv√§ ja huono ūüĒ•

  1. Muovista ei enää päästä koskaan eroon. Vaikka tällä sekunnilla kaikkien muovituotteiden valmistus lopetettaisiin, sitä riittää rajattomasti.

    Jos nyt katson ihan t√§ss√§ paikallani istuen eteeni, mit√§ MUOVISTA tietokonep√∂yd√§lt√§ni l√∂ytyy, niin n√§en mappeja, cd-koteloita, v√§ripatruunoita muovikoteloissaan, puhelimen laturin, lomakelaatikon, kortinlukijan johtoineen, tulostimen, n√§yt√∂ss√§ on muovikuoret, kyn√§t edess√§ni ovat muovikuorisia, viivoitin, mittanauha, minikori n√§ille tilpeh√∂√∂reille, k√§sivoidetuubi, hiiri, hiirimatto, muovitasku, kuulokkeet, n√§pp√§imist√∂, matto n√§pp√§imist√∂n alla…

    Muovi on vain valitettavan kätevä materiaali moneen tarkoitukseen.

  2. Valitettavasti olet oikeassa. Kuitenkin monessa kohdassa muovin käyttöä voitaisiin vähentää. Ennenkaikkea muovi on ongelma sen joutuessa luontoon. Muovin voi kierrättää ja kierrätysmuovia taas käyttää yhä uudelleen erilaisissa tuotteissa. En minäkään usko, että lähivuosikymmenten aikana muovi voitaisiin kokonaan korvata, mutta osittain kyllä.
    Eniten tässä kyse onkin juuri tuosta muovin jälkikäsittelystä. Ihmiset heittelevät muovipullot, kelmut, muovipussit jne. luontoon ja ne ovat vaarallisia vuosituhansien (!) ajan. On ollut järkyttävää nähdä merissä lilluvia muovijätelauttoja. Minä en vaan millään käsitä, että ihminen jaksaa sen täyden pullon tai pussin kantaa luontoon, mutta ei millään sitä tyhjää kantaa pois ja viedä kierrätykseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s