Neljäs murrosikä? 🔥


Murrosiän ensimmäistä
 vaihetta kutsutaan usein varhaisnuoruudeksi. Se ajoittuu tyypillisesti noin 11–14 ikävuosiin …
Murrosiän toisessa vaiheessa ollaan yleensä noin 15–17-vuotiaana…
Murrosiän kolmannessa vaiheessa, noin 18–22-vuotiaana, ollaan jo murrosiänloppusuoralla…

Ja se siitä? Siitä alkaa aikuisuus…
Aikanaan aikuisuuteen kuuluvat myös vaihdevuodet. Kyllä, kyllä miehilläkin on omanlaisensa vaihdevuodet.

Entäs sen jälkeen? Minun mielestäni sen jälkeen tulee murrosiän neljäs vaihe! Vaikka fyysisesti ei enää kehitytäkään (no, onhan sekin tietyiltä osin mahdollista, jos omaan kuntoonsa alkaa kiinnittää enemmän huomiota), henkisellä puolella tapahtuu yhtä ja toista. Vaihdevuosien fyysiset oireet ovat poissa, mutta kaikenlaista pientä (joillakin suurtakin) kremppaa alkaa olla. Eniten tämä vaihe tuntuu mielen puolella. Osa ottaa elämästä irti kaiken mahdollisen, kun on monissa asioissa vapaa. Useimmat myös tuntevat tässä vaiheessa nauttivansa elämästä, kun ei enää tarvitse (vai tarvitsisi?) välittää niin paljoa muiden ajatuksista itseään kohtaan. Se on palkitsevaa!
Samaan aikaan kuitenkin moni huomaa, että se potutuspäivä on neljännessä murrosiässä usein todella syvän potutuksen päivä. Moni aiemmin aikalailla tasaisena pidetty tyyppi onkin nyt ärsytysherkkä ja pimahtaa joskus käsittämättömissäkin tilanteissa.
Edelleen monella tulee eteen tarpeettomuuden tunne. Ne, joilla on lapsia ja lapsenlapsia, oppivat nopeasti (?) isovanhemman roolinsa, mutta ne, joilla ei ole tätä roolia, kokevat usein olevansa hyödyttömiä. Yksin elelevistä suuri osa kaipaa sitä kaveria rinnalleen, mutta ei niitä vapaita ikätovereita niin vain löydy. Eräs ikämies totesi kerran: ”Kyllä minä naisen ottaisin, mutta kun ne on niin vaativia. Eikä vanhalla aina ne värkitkään pelaa, joten mitä siitäkin tulisi”. Murrosikäinen on usein vaativa, eikä niiden värkkien toiminta siinäkään vaiheessa aina niin varmaa ole… Jos ei nuoren murrosiässä, miten sitten vanhan?  Voisikos tässä neljännen murrosiän vaiheessa ajatella, että ollaan isosti kavereita ja annetaan värkkien olla, jos ne ei tahdo tulla mukaan?

Neljäs murrosikä päättyy aikanaan ja sitten varmaan alkaa vanhuus. Näille asioille en laita ikärajoja, koska toinen tuntee neljännen murrosiän asioita viiskymppisenä, toinen varmaan seitsemänkymppisenä. Olen kuunnellut vuosien ajan erään tuttuni (tämän alkaessa hän oli 54v) jatkuvaa valitusta siitä, miten hän on ”niin vanha”. Toki jokainen on mitä on, mutta ei kannata silti elämää siirtää sivuun vain siksi, että ikävuosia on numeroissa enemmän kuin 25 ☺.

Kun miettii tätä murrosikäasiaa laajemmin, havaitsee helposti, että noihin aikoihin kuuluvat useimpien kohdalla ne suurimmat muutokset omassa elämässä. Aluksi elämän reittien etsiminen ja löytäminen ja neljännessä puolestaan omien reittien kohtaaminen ja muokkaaminen ihan vaan omaa näkökulmaa vastaaviksi.

5 kommenttia artikkeliin ”Neljäs murrosikä? 🔥

  1. Ihana kuva, neljäs murrosikä mänös, milloha tää loppuu 😉 Voiha se olla, et oo vaa syöny liikaa pähkinöitä, siks näppylä leuas 😀

  2. ”Kaikella on aikansa” 🤩. Nyt on vissiin joku pähkinänsyöntiaika, kun mä kans syöny huomattavasti normaalia enemmän.

  3. Minulla ei mikään murrosikä ole koskaan päättynyt. Oireet ovat pysyneet läpi elämän.

  4. Mulla oli nelikymppisenä sellainen kapinavaihe. Tosin se saattoi olla viivästynyt murrosikä, sillä olin aika kiltti nuorena. – Tai no, kiukuttelin kyllä, mutta en juurikaan tehnyt mitään luvatonta tai uhmannut vanhempiani.

  5. Airalle ja rautalinnulle totean, että olen moista kuullut ennenkin. Sitä, mikä tuohon auttaisi, sitä en tiedä. Veikkaan vaan, että on kai jotain itse kehiteltävä tonne asennepuolelle. Kai.
    Mutta, elämästä voi silti nauttia; onhan murrosikäselläkin niitä hyviäkin hetkiä 🤩

Kommentointi on suljettu.