Se on EU-vaalien aika. Moni miettii, miten se EU vaikuttaa tavallisen ihmisen arkeen. Monella tavalla vaikuttaa – hyvässä ja pahassakin.
Otanpa muutaman esimerkin arjesta:
- Matkustamisessahan EU helpottaa elämää: ei -ainakaan toistaiseksi- ole rajatarkastuksia EU:n rajojen sisäpuolella. Toisaalta myös yhteinen valuutta helpottaa niin ostoskäyttäytymistä kuin hintavertailuakin. Lisäksi EU-maissa (ja Pohjoismaissa) riittää virallinen henkilökortti passin asemasta. Muistetaan kuitenkin, ettei ajokorttia lasketa viralliseksi henkilökortiksi!
- Kotona yksi hyvä asia, jonka EU on vaatinut: kahvinkeittimissä ja muissa laitteissa, joissa on lämmitettävä levy, tulee olla automaattinen virrankatkaisu, jos niitä ei käytetä 40minuuttiin. Tämä on hyvä turvallisuustekijä.
- Suomalainen voi asua, elää ja oleskella vapaasti missä EU-maassa tahansa.
- Eurooppalainen sairaanhoitokortti (onhan sinulla? kts. https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti ) antaa mahdollisuuden saada välttämätöntä lääketieteellistä sairaanhoitoapua EU- tai Eta-maassa ja Sveitsissä.
- Puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron ns. roaming-maksut ovat kiellettyjä EU-maissa. Roaming= verkkovierailu.
Tässä vain muutama EU:n määrittämä asia, jotka koskettavat meitä taviksia. Pahan puolen esimerkkejä en ala kaivaa, koska siitä pitää huolen tehokkaasti aivan muut tahot.
Olen hiljalleen taipunut sille, että EU:sta on meille enemmän hyötyä kuin haittaa. Mutta, ne ulkorajat on saatavat tiiviiksi. Myös Suomen. Kansojen vyöry Eurooppaan tulee, jos ilmasto muuttuu ja suuri osa Afrikasta muuttuu elinkelvottomaksi.