Hiilinieluja sinne ja tĂ€nne? đŸ“Œ

Se on tÀmÀ ympÀristönsuojelu nyt (viimeinkin) havaittu tÀrkeÀksi osaksi elÀmÀnmahdollisuuksien sÀilymistÀ. Hiilinieluista puhutaan paljon, mutta ollaanko sen eteen tehty paloakaan.
MetsÀhÀn on paras hiilinielu; sen useimmat tietÀvÀt. Kuitenkin puustoa tulee uusia ja teollisuus tarvitsee raaka-aineensa. SitÀpaitsi metsÀn kasvu ottaa oman aikansa, joten se on aika hitaasti tuloksia tuova mahdollisuus.

Viime aikoina on alettu puhua nurmikosta hiilinieluna. Tutkailin asiaa netistÀ ja siellÀ todettiin nurmikon ja yleensÀkin kasvillisuuden toimivan hyvin hiilinieluna. Erityisen hyviÀ olisivat pitkÀjuuriset kasvit. Suomessa on ihan omien havaintojeni mukaan melkoinen mÀÀrÀ peltoja, joihin ei ole kylvetty yhtikÀs mitÀÀn. Miten nÀmÀ pellot saisi vaikka sitten nurmiviljelylle eli niitÀ hiilinieluja tuottamaan?

Verkossa kerrottiin myös, ettÀ kompostimullan kÀyttö lannoitteena pelloilla on hyvÀ hiilinielu. Paljonko tÀtÀ mahdollisuutta kÀytetÀÀn?

VielĂ€ yksi havainto:  Jos biojĂ€tteistĂ€ tehtĂ€isiin kompostimultaa ja siinĂ€ kasvatettaisiin pihakasveja tai esim. Britannian malliin kaupunkien (betoniviidakkojen) koristeluun seinille kasveja kĂ€yttĂ€en kompostimultaa. ..

Minusta on tĂ€rkeÀÀ suunnata katse  hiilinielujen ja pÀÀstövapaiden laitteiden kehittĂ€miseen sen sijaan, ettĂ€ vauhkotaan kiellolla siihen, tĂ€hĂ€n ja tuohon.

PienillĂ€kin teoilla voi kokonaisuutena olla iso merkitys đŸŒ±đŸŒŒđŸ€

2 kommenttia artikkeliin ”Hiilinieluja sinne ja tĂ€nne? đŸ“Œ

  1. Muistan, kun lÀhes 20 vuotta sitten luin Satu Hassin kirjan Tukka HattuhyllyllÀ. Silloin jo puhuttiin ja vÀÀnnettiin kÀttÀ hiilinieluista. Tuntuu, ettÀ asiat junnaavat yhÀ paikoillaan sen suhteen ja nyt alkaa olla jo liian myöhÀistÀ. Muutos etenee eikÀ sitÀ pystytÀ enÀÀ pysÀyttÀmÀÀn.

  2. Totta, ettÀ pysÀyttÀminen on vaikeaa, mutta on se mahdollista. Ensin ihmisten on vaan ymmÀrrettÀvÀ, mitÀ tÀmÀnhetkinen tapa toimia kÀytÀnnössÀ tarkoittaa.
    Minusta on tĂ€rkeÀÀ, ettĂ€ etsitÀÀn ja toteutetaan (ei puhetta, vaan tekoja!) uusia ja useammanlaisia keinoja pÀÀstöjen vĂ€hentĂ€miseksi. Hiilinielut ovat yksi, jopa tehokas tapa. Toiseksi tĂ€mĂ€ muovin hirmuinen mÀÀrĂ€ on saatava puolitettua. NetissĂ€ oli Ă€skettĂ€in kammottava kuva valaan mahasta, joka oli tĂ€ynnĂ€ muovia. Muovihan ei sula, eikĂ€ maadu, joten sinne se oli pakkautunut 😩 Ei kaikkea tarvitse kÀÀriĂ€ muoviin ja muovin tilalle voidaan kehittÀÀ muita kestĂ€viĂ€ materiaaleja esim. astioihin yms.

Kommentointi on suljettu.