Hiilinieluja sinne ja t√§nne? ūüďĆ

Se on tämä ympäristönsuojelu nyt (viimeinkin) havaittu tärkeäksi osaksi elämänmahdollisuuksien säilymistä. Hiilinieluista puhutaan paljon, mutta ollaanko sen eteen tehty paloakaan.
Metsähän on paras hiilinielu; sen useimmat tietävät. Kuitenkin puustoa tulee uusia ja teollisuus tarvitsee raaka-aineensa. Sitäpaitsi metsän kasvu ottaa oman aikansa, joten se on aika hitaasti tuloksia tuova mahdollisuus.

Viime aikoina on alettu puhua nurmikosta hiilinieluna. Tutkailin asiaa netistä ja siellä todettiin nurmikon ja yleensäkin kasvillisuuden toimivan hyvin hiilinieluna. Erityisen hyviä olisivat pitkäjuuriset kasvit. Suomessa on ihan omien havaintojeni mukaan melkoinen määrä peltoja, joihin ei ole kylvetty yhtikäs mitään. Miten nämä pellot saisi vaikka sitten nurmiviljelylle eli niitä hiilinieluja tuottamaan?

Verkossa kerrottiin myös, että kompostimullan käyttö lannoitteena pelloilla on hyvä hiilinielu. Paljonko tätä mahdollisuutta käytetään?

Viel√§ yksi havainto:  Jos bioj√§tteist√§ teht√§isiin kompostimultaa ja siin√§ kasvatettaisiin pihakasveja tai esim. Britannian malliin kaupunkien (betoniviidakkojen) koristeluun seinille kasveja k√§ytt√§en kompostimultaa. ..

Minusta on t√§rke√§√§ suunnata katse  hiilinielujen ja p√§√§st√∂vapaiden laitteiden kehitt√§miseen sen sijaan, ett√§ vauhkotaan kiellolla siihen, t√§h√§n ja tuohon.

Pienill√§kin teoilla voi kokonaisuutena olla iso merkitys ūüĆĪūüĆľūüćÄ

2 kommenttia artikkeliin ”Hiilinieluja sinne ja t√§nne? ūüďĆ

  1. Muistan, kun lähes 20 vuotta sitten luin Satu Hassin kirjan Tukka Hattuhyllyllä. Silloin jo puhuttiin ja väännettiin kättä hiilinieluista. Tuntuu, että asiat junnaavat yhä paikoillaan sen suhteen ja nyt alkaa olla jo liian myöhäistä. Muutos etenee eikä sitä pystytä enää pysäyttämään.

  2. Totta, että pysäyttäminen on vaikeaa, mutta on se mahdollista. Ensin ihmisten on vaan ymmärrettävä, mitä tämänhetkinen tapa toimia käytännössä tarkoittaa.
    Minusta on t√§rke√§√§, ett√§ etsit√§√§n ja toteutetaan (ei puhetta, vaan tekoja!) uusia ja useammanlaisia keinoja p√§√§st√∂jen v√§hent√§miseksi. Hiilinielut ovat yksi, jopa tehokas tapa. Toiseksi t√§m√§ muovin hirmuinen m√§√§r√§ on saatava puolitettua. Netiss√§ oli √§skett√§in kammottava kuva valaan mahasta, joka oli t√§ynn√§ muovia. Muovihan ei sula, eik√§ maadu, joten sinne se oli pakkautunut ūüė¶ Ei kaikkea tarvitse k√§√§ri√§ muoviin ja muovin tilalle voidaan kehitt√§√§ muita kest√§vi√§ materiaaleja esim. astioihin yms.

Kommentointi on suljettu.